Αυτό το άρθρο απευθύνεται κυρίως σε όσες τις μητέρες κατάφεραν οι ίδιες στη δευτέρα δημοτικού να αφομοιώσουν σωστά, αποδοτικά και χαλαρά την ύλη δυο τάξεων σε μια σχολική χρονιά 9 μηνών. Όποια το κατάφερε να σηκώσει χέρι! Χμ, δε βλέπω καμία, αλλά γιατί;
Το κοινό υλικό των τάξεων A Junior & B Junior είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για παιδιά τετάρτης και πέμπτης δημοτικού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις τρίτης. Μιλάμε για παιδιά τα οποία βρίσκονται πλέον σε άλλο επίπεδο μαθησιακής ωριμότητας και έχουν καθυστερήσει την εκμάθηση των Αγγλικών για προσωπικούς, οικογενειακούς ή άλλους λόγους. Αλλά γιατί ένα δευτεράκι να μη μπορεί; Ή απλά να μην πρέπει;
Η εισαγωγή στην ξένη γλώσσα για τα μικρά παιδιά είναι κάτι παντελώς άγνωστο. Τα παιδιά αφενός είναι δύσκολο να κατανοήσουν τι είναι τα Αγγλικά και γιατί πρέπει να τα μάθουν, αφετέρου τους φαίνεται περίεργο που πρέπει να μάθουν γραφή, ανάγνωση και γλωσσικές δομές, τις οποίες δεν έχουν δει ποτέ. Γι’ αυτό και η αρχή πρέπει να γίνεται βιωματικά, χαλαρά, μέσα σε τάξη, με άλλα παιδιά που βιώνουν τις ίδιες εμπειρίες και με καθηγητή και γονείς συμμάχους!
Τα μικρά παιδιά δεν έχουν μακροπρόθεσμη μνήμη. Αυτή ενεργοποιείται σταδιακά όσο αυτά μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Γι΄αυτό και κάποιες φορές δε θυμούνται τι διδάχθηκαν. Γι’ αυτό και η B Junior την επόμενη σχολική χρονιά, ως συνέχεια της A Junior, έχει ιδιαίτερη μαθησιακή αξία. Η τάξη αυτή επαναλαμβάνει τις δομές της A Junior, ενεργοποιεί λοιπόν τη μνήμη, και εισάγει νέες δομές, λίγο πιο περίπλοκες, που ανταποκρίνονται πλέον στη, εξελισσόμενη μαθησιακή ωριμότητα των μαθητών. H A Junior είναι η βάση. Είναι η αρχή που αποτελεί στο ήμισυ του παντός.
Η A Junior είναι η τάξη που πρέπει να διδαχθεί με προσοχή και σύστημα, με έμφαση στη διαφοροποιημένη διδασκαλία ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης αλλά και του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Θέλει υπομονή, χαλαρή διάθεση, διασκέδαση και παράλληλα υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, ευαισθητοποίηση, κατανόηση.
Δεν είναι παιδί-θαύμα ένα δευτεράκι ή τριτάκι που διδάχθηκε τα δυο αυτά επίπεδα μαζί. Είναι ένα παιδί που πιέστηκε ούτως ή άλλως. Που έβγαλε μια μεγάλη ύλη γρήγορα και συνήθως απρόσεκτα. Άλλα παιδιά αντιδρούν καλύτερα στην πίεση αυτή και τα καταφέρνουν, και άλλα όχι. Και τότε ξεκινάνε τα γιατί. Και η απάντηση είναι μια: γιατί κάθε παιδί, έχει το δικό του χρόνο στη μάθηση. Σεβαστείτε τον και θα το δείτε να ανθίζει. Μη βιάζεστε, δεν είναι κατόρθωμα να πάρει το παιδί σας το lower στην έκτη δημοτικού και να «ξεμπερδεύει» με τα Αγγλικά στο γυμνάσιο (αυτές είναι ατάκες μάρκετινγκ χωρίς ουσία και υπόβαθρό). Κατόρθωμα είναι να μάθει σωστά και επικοινωνιακά Αγγλικά, να διδαχθεί πώς θα διαβάζει μόνο του και πώς θα «ψαχτεί» για να λύσει τις απορίες του και να κάνει τις ασκήσεις του, να αγαπήσει την ξένη γλώσσα αλλά και την ίδια τη μάθηση. Και με τα Αγγλικά δε θα ξεμπερδέψει ποτέ. Η ανάγκη για τη σωστή εκμάθηση των Αγγλικών και την άρτια χρήση τους θα το ακολουθεί σε όλη τη μετέπειτα ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία του.
Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία και το περιθώριο να λειτουργήσουν στο χρονικό πλαίσιο που ταιριάζει στο χαρακτήρα τους και σεβαστείτε τις μαθησιακές τους ανάγκες. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να τους κάνετε! Γιατί έτσι θα αγαπήσουν την ξένη γλώσσα αλλά και τη γνώση, θα συνεχίσουν να μαθαίνουν σωστά και εύκολα, και θα πετύχουν!
Συγγραφή: Τόνια Κεράτσα
Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία – ΕΚΠΑ
Ισπανική Γλώσσα και Φιλολογία – ΕΚΠΑ
Μεταπτυχιακό στην Τεχνική & Εμπορική Μετάφραση – UMIST
Business English Trainer – Skills Upgrade: Teach Business English by ELT Online
Follow:
Linkedin: Antonia Keratsa
Facebook: Tonia Keratsa
Facebook: L.two
Instagram: l.two_languages